Felszínmozgások megállítása - Zagytározók víztelenítése

» Tevékenységi körök » Felszínmozgások megállítása - Zagytározók víztelenítése
Sycons Kft. - Zagytározó víztelenítése - 1. kép Sycons Kft. - Zagytározó víztelenítése - 2. kép Sycons Kft. - Zagytározó víztelenítése - 3. kép

Zagytározó víztelenítése

A zagytározók biztonságának növelése, a zagytömeg stabilizálása víztartalom csökkentéssel.

Az utóbbi években történt zagytározó katasztrófák (tiszai ciánszennyezés, vörösiszap katasztrófa) ráirányították a figyelmet a hidromechanizációval szállított és szuszpenzióként tárolt nagyon finom szemcsés ipari zagyok tárolási problémáira.
A zagytározók gáttesteiben, a gáttestek alatti talajban előforduló szerkezeti, geotechnikai anomáliák egy csapadékos időszakban oda vezethetnek, hogy a gáttest a gyenge pontokon nem képes a továbbiakban a zagytömeg megtámasztására, gátszakadás, ennek következtében sárfolyásos katasztrófa következik be. A zagytározókban tárolt, folyós állapotú telített, nagyon finom szemcséjű, egyszemcsés talajnak tekinthető zagytömeg víztartalmának csökkentésével a gátakra ható zagynyomás jelentősen csökkenthető, ezáltal a biztonság nagymértékben növelhető.
A már járható felületű, de mélységében mély folyós, telített állapotú zagytömeg szárítására sikeresen alkalmazható a Sycons Kft. által kifejlesztett kavics ejtőkutas fúrt szivárgó-rendszerek telepítése.
A Gyöngyösorosziban található zagytározónál a tárolt zagytömeg víztelenítésére alkalmazták sikerrel ezt az eljárást.
Természetesen ilyen esetekben számítani kell arra, hogy a zagytömegbe telepített kavics ejtőkutas fúrt szivárgó-rendszerek által gyűjtött vízmennyiség a környezetre ártalmas lehet, s emiatt ennek környezetvédelmi mentesítését meg kell oldani.

Néhány referencia zagytározók víztelenítése témakörben:

  • Gyöngyösoroszi, Száraz –völgyi zagytározó, víztelenítés fúrt szivárgó építésével
    2009. - Mecsek-Öko Környezetvédelmi Zrt.
  • Ajka, Kolontár, MAL Zrt. telephelyén a Vörösiszap téren a X/a kazetta töltéslába mellett szivárgórendszer építése
    2010. - MAL Zrt.

További zagytározó víztelenítése referencia