Közműépítés, irányított fúrás

» Tevékenységi körök » Közműépítés, irányított fúrás
Sycons Kft. - Közműépítés irányított fúrás - 1. kép Sycons Kft. - Közműépítés irányított fúrással - 2. kép Sycons Kft. - Közműépítés irányított fúrás - 3. kép

Irányított fúrás

Új közművezetékek kitakarás nélküli létesítésének gyors és hatékony beépítési módja. Különösen előnyös ez a technológia nagy forgalmú utak, illetve vasútvonalak alatti KPE csővezetékek fektetésénél, mivel forgalomterelés és útlezárás nem szükséges.

A technológia lényege, hogy a létesítendő közművezeték tervezett nyomvonalán rádiószondás vezérléssel, nagynyomású zagyöblítéssel először egy ún. pilótafuratot készítünk. A pilótafurat a felszínről indul és a létesítendő közművezeték nyomvonalán halad, majd a végénél szintén a felszínen ér ki. A felszínre kiért fúrófejet lecseréljük egy ún. bővítőfejre, melynek átmérője a beépítendő vezeték átmérőjétől függ. Erre a bővítőfejre szereljük rá a beépítendő KPE vezetéket, melyet aztán a felbővített pilótafuratba visszahúzunk. Mind a pilótafurat készítésekor, mind a csővezeték visszahúzásakor környezetbarát fúrózagyot alkalmazunk.

Az irányított fúrás során pilótafurat készítése közben a fúrófejbe egy rádiószondás jeladó van elhelyezve. Ennek a jeladónak, valamint a felszínen lévő jelfogó berendezésnek a segítségével a fúrás ideje alatt a fúrófej mélységbeli elhelyezkedése illetve annak pozíciója mindvégig ismert és megváltoztatható, innen kapta az "irányított fúrás" nevet.

Ø90-Ø300 mm közötti tartományban vállaljuk KPE csővezetékek fektetését 100-150 m hosszban akár 14 m mélységben is. A technológia nagy előnye, hogy a csővezetékek beépítéséhez még indítóakna sem szükséges, illetve, hogy azonos nyomvonalon akár több vezeték is beépíthető.

Az irányított fúrási technológia alkalmazásával utólagos mélyszivárgó, pinceszivárgó, fúrt szivárgó, ejtőkutas gravitációs szivárgó-rendszer is kialakítható, és vezetékfelújítás is elvégezhető.

Néhány referencia irányított fúrás témakörben:

  • M3 ap 24+500-26+000 km-sz-ben, átm. 63 mm-es KPE kábelvődőcső beépítése irányított fúrással
    2000. - Generálelektro Kft. - 440m
  • Dombóvár, Rákóczi F. u. ivóvíz rekonstrukció, NA 200 KPE ivóvízvezeték kivitelezése irányított fúrással
    2006. - Alisca Bau Zrt. - 474m
  • UZSA, bányaudvar, vízgyűjtő zsomp készítése és vízelvezetés átépítése irányított fúrással
    2009. - BASALT-KÖZÉPKŐ Kőbányák Kft. - 170m

Közműépítés, irányított fúrás referenciáink