Közműrekonstrukció - csőroppantás

» Tevékenységi körök » Közműrekonstrukció - csőroppantás
Sycons Kft. - Közműrekonstrukció csőroppantás - 1. kép Sycons Kft. - Közműrekonstrukció csőroppantással - 2. kép Sycons Kft. - Közműrekonstrukció csőroppantás - 3. kép Sycons Kft. - Közműrekonstrukció csőroppantás - 4. kép

Csőroppantás

A csőroppantás olyan egyszerű eljárás, amely lehetővé teszi a nem megfelelő szállítóképességű vagy teherbírású, összetört körszelvényű vezetékszakaszok felújítását változatlan nyomvonalon, akár nagyobb átmérővel is a felszín megbontása nélkül.

A kivitelezést megelőzően a csatorna videokamerás állapotfelvétele és talajmechanikai vizsgálatok szükségesek.

A technológia alkalmazásához két akna (csatornaakna vagy munkaakna) szükséges. Az eljárás lényege az, hogy azonos nyomvonalon és vonalvezetéssel a régi csatornaszakasz azonos, vagy nagyobb átmérőjű, nagyobb szilárdságú, jobb hidraulikai jellemzőkkel rendelkező csövekkel újítható fel. Amennyiben a felújítandó vezeték belső átmérője a 300 mm-t nem haladja meg, akkor a legalább 1000 mm belső átmérőjű meglévő csatornaaknákból elvégezhető a felújítás.

Ha a jelenlegi csatornaaknák mérete, állapota nem teszi lehetővé az azokból történő felújítást, akkor külön dúcolt munkaaknát készítünk. Ilyen dúcolt munkaaknákba már a 300 mm feletti belső átmérőjű sérült csövek roppantására alkalmas nagyobb gépek is letelepíthetők.

A csőroppantásos technológia a meglévő környezetet és közúti forgalmat csak minimális mértékben zavarja. Alkalmazása nem időjárásfüggő, téli időszakban is kivitelezhető. A nyíltárkos építési módszernél lényegesen gyorsabb, a munkaaknák és a munkaterület elkészültét követően 400 mm felújítandó átmérő fölött 100 m hosszú vezetékszakasz felújítása mindössze 4 napot, a 300 mm alatti átmérőnél 50 m 2 napot vesz igénybe. Talajvíz jelenléte esetén a felújítandó szakaszon a munkaaknák kivételével talajvízszint süllyesztés nem szükséges.

Néhány referencia csőroppantás témakörben:

  • Monor, Klapka Gy. u – Balassi B. u., átm. 30 cm-es beton gerinccsatorna felújítása átm. 400 mm-es KG PVC csővel
    2002. - Infra Start Kft. - 717m
  • Dorog, Richter Gedeon gyár – az ipari csarnok melletti út alatt NA 300-as csatorna felújítása csőroppantással
    2006. - DOR-Bau Kft. - 181m
  • Sopron, Károlymagaslati út, NA 250 kőagyag csatorna felújítása csőroppantásos technológiával, 250 KPE vezetékkel
    2008. - VIKTÓRIA '94 Kft. - 25m

Csőroppantás referenciák